OM TJOLÖHOLMS SLOTT

Tjolöholms slott i Kungsbacka kommun, fyra mil söder om Göteborg, sägs vara en av Sveriges märkligaste byggnader.

Godset är Nordens främsta Arts and Crafts-anläggning, belägen på en vidsträckt halvö. Det påkostade slottet ritades i Tudor-stil av arkitekten Lars Israel Wahlman och stod klart 1904. Slottets välbevarade inredning bjuder på brittisk ”comfort” och för sin tid toppmoderna bekvämligheter som rundspolande duschar och en av Sveriges allra första dammsugare, med en vikt på ett ton.

Den vidsträckta slottsträdgården vetter mot havet, och godset har milslånga promenadstigar bland ekskogar och längs strandängar. Slottsträdgården, slottsparken och den naturskyddade halvön är tillgänglig för besökare under hela året.

Godset består även av en slottskyrka i skotsk stil, en idyllisk allmogeby och stora gårdsbyggnader. Idag är allmogebyn och slottets grindstuga ett kulturhistoriskt upplevelsehotell.

Den nationalromantiska Storstugan från 1904 erbjuder mat och kaffeservering. Här serveras hemlagad mat baserad på halländska råvaror från lokala producenter.

Tjolöholms Slott har mycket att erbjuda den som besöker Göteborg Game Fair:

Guidad visning av slottet kl. 11, 12, 14 och 15 (inkl. Jane Austen-utställning). Biljetter köps i Slottsbutiken. Jaktmässans besökare erbjuds visningsbiljett till rabatterat pris, 75 kr (ord. pris 120 kr).

Den brittiska 1800-talsförfattaren Jane Austen har inspirerat Tjolöholms Slott till den filmkostymutställning som visas i slottets salar under 2016.  Under guidad visning kan besökaren se dräkter från flera av de mest populära filmatiseringarna av Stolthet och fördom och Förnuft och känsla. Dräkterna visas i den autentiska slottsmiljön och har burits av skådespelare som Hugh Grant, Emma Thompson, Colin Firth och Kate Winslet. www.tjoloholm.se/aktuellt/jane-austen-utstallning

I Vagnsmuseet finns en mängd antika vagnar från början av 1900-talet, då Tjolöholm hade ett fint stuteri. Öppet 9-17.

Slottsbutiken erbjuder en mängd varor med anknytning till godset: presentartiklar, böcker, vykort, souvenirer och Tjolöholms egna produkter – te, kaffe, honung, marmelad m.m. Slottsbutiken är öppen kl. 9-17. Här köps även biljett till slottsvisningar.

Kafé Manegen ligger i samma byggnad som Slottsbutiken. I det fräscha kaféet serveras pastasallad, soppa, vegetariska rätter och goda små tilltugg. Här kan man också njuta halländsk öl och skotsk whisky eller en god fika. Öppet kl. 9-17.

Storstugan är Tjolöholms restaurang. Det unika huset i nationalromantisk stil byggdes vid förra sekelskiftet, då det fungerade som arbetarbyns samlingslokal och skola. Storstugan serverar bland annat rätter som knyter an till filmutställningen på slottet, som har tema Jane Austen. Det brittiska 1800-talet har inspirerat kökschefen till en meny med smaker som var populära vid 1800-talets början. Men här finns naturligtvis också mer moderna rätter. Öppet kl. 12-16.


biljett-GGF